mardi 5 septembre 2017

MIAMI FOOD TOURS


J'ai déjà eu l'occasion de faire plusieurs food tour lors de mes voyages (notamment à Barcelone et à Copenhague), j'ai donc forcément saisi l'occasion lorsque j'ai entendu parler du food tour de Miami South Beach. Cette fois-ci, j'ai embarqué dans cette aventure culinaire avec la compagnie Miami Food Tours.

Miami, ayant une forte communauté sud-américaine, l'itinéraire de la dégustation prenait aussi en compte ces origines. En plus de la partie gastronomique, cette expérience m'a également énormément apportée sur le point de vue historique de la ville de Miami Beach.

I already went on many food tours during my previous trips (especially in Barcelona and in Copenhagen) which is why I was super enthusiastic to try a new one when I heard about a food tour in Miami South Beach. This time, I explored Miami Beach food scene with the company Miami Food Tours. Let me tell you more about my experience.

GENERAL INFORMATION

Those information are for the tour called "SoBe Tour des Forks".

Price : Around 50 euros ($58)
Duration : a bit more than 3 hours
Number of stops : 4
Don't forget to tip your guide ;)

WHAT WAS THE TOUR LIKE ?

On commence le tour sur la très touristique Lincoln Road, mais ne vous inquiétez pas, ce n'est pas pour engloutir un énième Burger King.

The tour started on Lincoln Road, one of Miami Beach most famous streets (through its shops as well as its history) but don't worry, you're not here to eat yet another Burger King ... something much better is waiting for you !

LA NOUVELLE CUISINE

La nouvelle cuisine, grande tendance à Miami et mouvement venu de France, est l'idée de cuisiner des plats traditionnels en leur redonnant un coup de jeune, c'est à dire en les revisitant, en leurs apportant de nouvelles saveurs.
C'est ce que propose le restaurant Cafe at Books and Books où nous nous sommes rendus en premier.

On vous fait goûter un assortiment de manioc frit, de salade de maïs à la coriandre et aux oignons, de guacamole revisité et de humus avec des accents de noisettes, le tout accompagné de chips de maïs faites maison.
Les produits sont frais, soigneusement préparés et délicieux. Une parfaite (et énorme) mise en bouche pour la suite du tour.

Pendant ce premier arrêt, vous en apprendrez plus sur l'histoire de Lincoln Road, la création de ce prestigieux café (on y a déjà aperçu Jennifer Lopez) et le mouvement culinaire de la Nouvelle Cuisine.

The new cuisine is a French movement that has a lot of success in Miami. The idea is to cook traditional dishes and to add someting will make the them brand new and surprising. The key being to add new flavors into the dishes.
That's what Cafe at Books and books offers ... which is the first stop we did during this food tour.

We first tried fried manioc, something I never tasted before. The rest of the tasting was composed of a corn salad with onion and cilentro, a sort of (amazing) guacamole and humus with notes of hazelnuts, along with homemade corn chips.
Everything was fresh, very well prepared and, on top of that, delicious, a perfect (and huge) appetizer in order to start the tour.

During this first stop, we heard more about Lincoln Road history, the creation of this famous restaurant (where our guide even met Jennifer Lopez once) and the Nouvelle Cuisine movement.

HEAVEN ... OH OR WAS IT CUBAN FOOD ?

Réel coup de cœur pour ce deuxième restaurant qui propose une cuisine cubaine à tomber.
On vous accueille avec des Mojitos bien frais (sans alcool, vous pouvez rajouter du rhum pour $5) avant de vous parler de l'histoire de ce joli petit restaurant familial.
La copieuse dégustation qui suit se décline alors en croquettes de poulet, bananes plantains frites (mon petit favori), empanadas au poulet et au chocolat, ropa vieja et une sorte de burrito cubain fourré à la viande et aux haricots noirs.
La dégustation se finit sur un café cubain. Il s'agit en fait d'un shot d'espresso avec 3 sucres (oui, oui).

This restaurant may have been my favorite stop of all. It offers Cuban gastronomy, something that I never tried before.
The owner welcomed us with fresh and delicious mojitos (without alcohol, if you want to add some rhum it will cost you $5 extra) which is a perfect way to start the tasting.
Our guide, Pauline, took this occasion to tell us more about the history of this beautiful family owned restaurant.
The generous tasting is made of chicken croquette, fried plantain (my personal favorite), chicken and chocolate empanadas, ropa vieja and sort of Cuban burrito filled with meat and black beans.
We finished the tasting like proper Cubans : with one of their coffee which is an espresso shot with 3 sugars (yeees it was sugary !).

PERFECT TIME TO DIGEST A BIT !

Nous avons ensuite continué par une balade le temps de digérer un peu et d'être prêt à attaquer le prochain restaurant. La guide nous a montré le bâtiment du New World Center qui abrite le New World Symphony. C'est d'ailleurs l'œuvre du très célèbre Frank Gehry qui a également fait la maison dansante de Prague, la fondation Louis Vuitton à Paris et le Walt Disney Concert Hall de Los Angeles. On nous a expliqué qu'il y avait des projections de films et des concerts gratuits en plein air dans le parc de l'établissement, une sortie déjà prévue pour mon prochain voyage à Miami.

We then kept going for a small walk in order to digest a bit what we ate and be ready for the next restaurant (which was going to be Peruvian cuisine ha !). Our guide took this time to show us the New World Center, a building which is home to the New World Symphony and situated only one block away from Lincoln Road. 
The Center was created by the famous architect Frank Gehry which also built the Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, the Louis Vuitton Foundation in Paris or the Dancing House in Prague among others. We learnt that many film projections and open air concerts are going on under nice weather in the park of the building, something I'm definitely planning to assist to next time I'll be in Miami.

PERUVIAN CUISINE

J'avais assez hâte d'arriver à ce stop. Lorsque j'ai fait ce food tour, je venais de passer un mois à vadrouiller au Pérou et en Bolivie donc j'avais déjà pu avoir un délicieux aperçu de la cuisine péruvienne. Ce restaurant est tenu par d'adorables péruviens qui ont le sens de l'accueil. On vous y fera goûter un ceviche de bar avec des crevettes et un lomo saltado avec une viande de bœuf à tomber et parfaitement assaisonnée.
Le tout est très copieux donc vous pourrez vraiment apprécier les saveurs.

I couldn't wait to arrive in this restaurant as I just came back from a month in Peru and already had a lot of Peruvian cuisine (and loved it !). This restaurant is held by lovely Peruvians who know how to treat their clients. We tried a mixed ceviche (with shrimps and fish) which was to die for along with a traditional dish : lomo saltado. I already tried this dish in Peru and loved it, it is composed of tomatoes and onions, rice, French fries and beef along with a delicious sauce.
The funny thing about this dish is that it also has Chinese roots. As Peruvian brought chinese in their country because they were cheap handcraft, we now feel some chinese influences in the Peruvian gastronomy, those restaurants are called chifa.

ART DECO DISTRICT

Avant d'arriver dans le dernier restaurant, nous avons été faire une balade au niveau d'Ocean Drive pour constater les particularités du mouvement d'art nouveau, notamment la construction autour du chiffre 3 et le jeu de parallélisme. La guide nous a fourni beaucoup d'informations et nous a pris certains des hôtels de la rue à titre d'exemples pour illustrer ses propos.

Before heading to the next restaurant, we had a walk near Ocean Drive where our guide, Pauline, took the time to explain us more the art deco movement which made Miami so famous for. An interesting fact was that everything was built around the number 3 and we got to see some examples of typical art deco design. We also learnt the symbolic hidden behind the design but I'll let you hear that yourself (it's a really inspiring story !). ;)

ICE CREAM OR THE BEST WAY TO END THE TOUR

Apres toute cette nourriture, j'étais vraiment trop full pour manger un dessert riche en crème donc j'ai été ravie lorsque nous nous sommes arrêtés devant un petit glacier artisanal. Ici, la glace (vegan) est faite devant vous et le chef nous a même fait goûter sa dernière création encore en test : Jack Daniels et banane, un délice. 
Dans le magasin, vous aurez le droit à une seule boule mais rassurez-vous : vous aurez quand même La possibilité de goûter énormément de parfum avant de choisir. Je vous conseille d'ailleurs la glace aux fruits de la passion ou au beurre de cacahuète.

Le tour s'achève ici, prenez donc le temps de savourer votre glace. ;)

After all the food we ate, I was definitely to full to have a heavy dessert. I was glad to see that we were heading toward a vegan ice cream and family owned shop. Here, the ice cream is made just in front of you, in another room behind glass doors. We even got the chance to try the latest creation of the chef : Jack Daniels and banana (it was to die for !).
In the shop, you'll be able to eat one scope of ice cream of your chosen flavor but you'll still be able to try as much flavors as you want. I really suggest you to try the passion fruit one or the one with peanut butter !

The tour will end after this last stop, so do take the time to enjoy your ice cream before heading to the beach. ;)

MY IMPRESSION OF THE TOUR

Je fais toujours une conclusion à la fin des reviews de food tour mais là, je pense que vous avez compris que j'ai absolument adoré l'expérience. La nourriture était succulente donc j'ai été vraiment contente de ne pas avoir petit déjeuné le matin même. Nous avons eu un guide pour mon amie et moi, un « private tour » non anticipé où nous avons pu poser énormément de questions et avoir l'attention complète du guide.
C'est une expérience que je referai sans hésitation et que je vous conseille fortement de tenter.

I usually always conclude on the experience I had when I'm doing a review but I think this time you got that I absolutely loved the tour ! The food was exquisite (smart idea not to have breakfast in the morning). My friend and I had the guide all to ourselves which allowed us to ask as many questions as we wanted.
I didn't really know what to expect on a food tour in the U.S. but this is definitely something I can (and I am) suggesting you to try !

I , for sure, will join back Miami food tours next time I'll be in Miami.












Instagram | Snapchat : @Kenzadwn |E-mail : travelwithkenza@gmail.com

I was a guest at Miami Food Tours however my opinion is and will always be my own.

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